
W kuchni znajdują się różnego rodzaju kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality. To na nich przygotowywane są wszystkie gotowane potrawy i odgrzewane zupy. Najczęściej w każdej kuchni znajduje się kilka takich stanowisk, by móc przygotować kilka różnych potraw dla gości w tym samym czasie. Ponadto w kuchni restauracyjnej znajdują się także restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem. Sporo zapiekanek i dań mięsnych przygotowywanych jes t właśnie w piekarniku. Te w kuchniach gastronomicznych wyróżniają się tym, że szybko osiągają żądaną temperaturę i są bardzo pojemne. To sprawia, że można w nich przygotować kilka dań równocześnie. Wielu pracowników restauracji zaczynało swój staż od przysłowiowego zmywaka. Dziś jednakże ręcznie zmywa się mało. Większość tego typu prac wykonują zmywarki uniwersalne redfox. Naczynia wystarczy jedynie wstępnie opłukać w zlewie, a resztę zrobi zmywarka. Najczęściej też w restauracji znajduje się wyparzarka do szkła, w której myje się szklanki i kieliszki. Do wielkich przemysłowych zmywarek trafiają garnki, rondle i patelnie. Dzięki silnym detergentom i osiąganiu wysokiej temperatury z naczyń schodzi dosłownie trwały brud i przypalony tłuszcz.
Sprawdź również informacje na stronie: piece konwekcyjno parowe.